Goede voornemens
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Veel mensen starten het nieuwe jaar met een heleboel goede voornemens. We willen ons best doen om meer te bewegen, op onze uitgaven te letten, om minder kwaad te worden op onze kinderen, enz.
Na een paar weken komen we vaak tot de vaststelling dat er van deze voornemens niet zo veel in huis is gekomen of dat het steeds moeilijker wordt om ze vol te houden.
Nu het jaar enkele weken oud is, willen we jullie concrete tips geven over enkele goede voornemens.
Het hoeven niet altijd grote inspanningen te zijn om resultaat te boeken. Soms zijn enkele kleine veranderingen in je dagelijks leven voldoende om resultaat te halen. Bovendien zijn ze ook makkelijker vol te houden dan grote doelstellingen.
Hier volgen enkele goede voornemens met enkele aanbevelingen. Heb je nog vragen, bespreek het zeker met je begeleider. Die kan jullie verder op weg helpen en blijven motiveren.
Veel succes!
Geld besparen
We beseffen vaak niet hoeveel en waaraan we ons geld uitgeven. Plots zijn we dan verbaasd dat er maar zo veel meer op onze rekening staat. Dat geeft vaak een onaangenaam gevoel of kan bij sommigen voor paniek zorgen.
We geven soms ook geld uit aan dingen we niet onmiddellijk nodig hebben of we kopen gewoon uit goesting.
Hou een schriftje bij en schrijf per maand op wat er binnenkomt en hoeveel er buiten gaat. Je krijgt dan een overzicht en dat is een eerste stap om beter met je geld om te gaan.
Energie besparen
Elektriciteit en gas zijn enorm duur geworden. De oplossingen die de overheid aanbeveelt zoals bijvoorbeeld isolatie zijn voor veel mensen te duur. Maar dat betekent niet dat je zelf niets kan doen.
Je kan bijvoorbeeld je lampen vervangen door LED-lampen. Die verbruiken heel wat minder.
En is het altijd nodig dat al je lichten branden als je thuis bent?
De thermostaat een graadje minder zetten heeft ook een groot effect op je energierekening. Je zal er heus geen kou door lijden.
Boos worden op je kinderen
Het gebeurt wel eens. Je wordt boos op je kinderen. Dit is heel normaal. Kinderen gaan grenzen verkennen en ze gaan die ook vaak overschrijden. Dat hoort bij groot worden.
Maar soms wordt het als ouder wel eens teveel en word je woedend. Het is dan belangrijk om niet overspoeld te worden door boze emoties.
Zet je dan in beweging. Loop eens naar boven, loop rond de tafel of ga naar buiten in de tuin of het terras. Of babbel er op los. Beweging en de buitenlucht zorgen al voor een afkoeling.
Meer bewegen
Dit is één van de meest voorkomende goede voornemens. Maar ook één van de moeilijkste. Nochtans is het heel belangrijk voor onze gezondheid dat we regelmatig bewegen.
En dit hoeft geen geld te kosten. Je moet niet naar het fitnesscentrum om resultaat te halen.
Begin met driemaal in de week een halfuurtje te stappen. Dat helpt al om je gezondheid te verbeteren! Kies er een vast moment voor. Je kan dit ook met je partner en je kinderen doen of je spreekt af met vrienden. Dat verhoogt de motivatie.
Je kan je kleine boodschappen zoals bij de bakker te voet of met de fiets doen. Of als het kan te voet of met de fiets naar het werk.
Minder alcohol drinken
Veel mensen drinken graag eens een glaasje bier of wijn. Daar is niks mis mee. Maar er zijn mensen die heel wat moeite hebben om dit onder controle te houden. Ze drinken te veel en dat is slecht voor hun gezondheid, hun relaties en hun portemonnee.
Je kan je biertje eens vervangen door een alcoholvrij bier of ander niet-alcoholisch drankje.
Als je regelmatig veel drinkt probeer dan eens na te gaan hoe je je voelt als je een paar dagen niet drinkt. Een heel verschil.
Probeer minstens twee dagen in de week geen alcohol te drinken.
Of doe mee in de maand februari aan Tournée Minérale. Hierbij drink je een maand helemaal geen alcohol. Veel mensen doen hier aan mee.
Drink je echt te veel alcohol dan kan er sprake zijn van een verslaving. En dat is heel nadelig voor je gezondheid. Spreek erover met je begeleider of andere vertrouwenspersoon zoals bijvoorbeeld je huisarts. Zij kunnen jullie verder helpen.